Tarinoita 38-vuotiaan 400m ja 800m ennätyksiä metsästävän juoksun harrastajan harjoittelusta ja kilpailuista.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Kenkäarvio - Hoka One One Clifton

Huippupehmustetuista lenkkareistaan tunnettu Hoka One One lanseerasi vuoden 2014 heinäkuun alussa aikaisempia malleja selvästi kevyemmän, mutta edelleen todella hyvin pehmustetun lenkkikengän Hoka One One Clifton:in. Luettuani kengästä Running Times:ista päädyin hankkimaan marraskuussa kengän keltaisen version. Suomessa Hokan lenkkareita on varsin huonosti, jos ollenkaan, saatavilla joten tilasin kengät netin kautta Englannista. Hintaa parille tuli postikuluineen noin 120 euroa, joten ihan halvimmasta kengästä ei ole kyse, vaikka muut Hokan mallit ovat toki vieläkin kalliimpia.

Ensivaikutelma Cliftoneista oli todella hyvä. Hyvin jalkaan istuva, joskin aavistuksen varvastilasta kapea kenkä oli samaan aikaan sekä kilpakenkämäisen kevyt (215 grammaa) että todella pehmustettu ja niinpä ensimmäisen lenkin jälkeen en enää halunnutkaan juosta muilla lenkkareilla, poikkeuksena jääkeleillä juostut lenkit jolloin jalassa oli Icebugin nastalenkkarit. Ainoa huolenaihe oli pohjan pehmusteiden paljaus ja sitä kautta pohjan kestävyys. Hiekkateillä juostujen lenkkien jälkeen pohjista saikin irrotella sinne kiinni pureutuneita teräviä pikku kiviä. Talven lähestyessä ja lenkkien siirtyessä osittain sisähalliin tämän ongelman vaikutus kuitenkin väheni. Sisällä hallissa Cliftoneilla tuli juostua myös ulkolenkkien 5-6min/km vauhteja selvästi reippaammin. Pehmeydestään huolimatta kenkä toimi ainakin minulla myös reippaammissa hieman yli 4min/km vauhdeissa. Vasta 3.45/km vauhtisissa tonnin vedoissa aloin kaivata napakampaa pohjaa, joten Cliftonin voidaan sanoa soveltuvan hyvin niin peruskestävyys- kuin vauhtikestävyysharjoitteluunkin.

Juostuani Cliftoneilla pari kuukautta päädyin tilaamaan toisen parin alennusmyynnistä valmiiksi kaappiin odottamaan ensimmäisen parin eläköitymistä. Tässä vaiheessa uskoin vielä että kengät kestäisivät ainakin 800 juoksukilometriä, koska noin 200 kilometrin jälkeen en ollut huomannut mitään kulumisen merkkejä. Vajaan 400 kilometrin kohdilla alkoi pohjan asteittaisen kovenemisen huomata. Kun sitten muutama kymmentä kilometriä myöhemmin kokeilin pitää toisessa jalassa vanhaa ja toisessa uutta kenkää paljastui karu todellisuus - pohja oli lytistynyt 10% ja vähintään puolet pehmustuksesta oli kadonnut. Lytistyminen oli voimakkaampaa kantapään alta joten myös jalan asento kengässä oli muuttunut. Toivoin saavani parille kuitenkin vielä 100-200 kilometriä lisää, mutta valitettavasti oikea kantapääni tuntui kipeytyvän jo lyhyilläkin lenkeillä, jotain mitä edes normaalipehmustetuilla lenkkareilla ei ole tapahtunut, joten ensimmäisen pari Cliftoneita joutui eläkkeelle jo 460 kilometrin jälkeen. Toinen pari päätyi siis käyttöön huomattavasti toivottua aikaisemmin. Jääkö se viimeiseksi pariksi Cliftoneita on vielä tässä vaiheessa auki. Pidän kengästä todella paljon, mutta jos selvästi yli 100 euroa maksavilla lenkkareilla pystyy juoksemaan vain vajaat 500 kilometriä, en ole varma onko panostus kannattava. Cliftoneiden keveydellä ja pehmeydellä näyttää siis olevan melko kova hinta.


Pohjan paksuudesta huolimatta Hokan Clifton on todella kevyt ja juostava kenkä.

Kuvassa vasemmalla olevan kengän pohjan kuluminen näkyy 450km käytön jälkeen.

Pehmustetyynyt ovat lytyssä ja pohja on noin 3mm matalampi 450km käytön jälkeen.

Kuvassa vasemmalla olevan kengän pohja on levinnyt noin 5mm 450km käytön jälkeen.


Hyvää

+ Istuu hyvin jalkaan
+ Todella kevyt (215g)
+ Hyvä juoksutuntuma (4-6min/km vauhdit)
+ Uutena kauttaaltaan todella hyvä pehmustus
+ Päällisen materiaalit kestäviä (ei kulumia 450km käytön jälkeen)

Huonoa

- Lyhyt käyttöikä (pehmustus, alle 500km)
- Aavistuksen kapea malli, varpaille voisi olla enemmänkin tilaa
- Jalan asento muuttuu pohjan mennessä lyttyyn (5mm droppi vähenee puoleen tms.)
- Kannan pehmustus katoaa lopulta todella pahasti (kova verrattuna peruslenkkariinkin)

Tuomio

Alkuun todella pehmeältä tuntuvalla monipuolisella kengällä on valitettavan lyhyt käyttöikä. Tämän vuoksi kenkä saa varauksellisen suosituksen jos olet valmis heittämään vanhan parin roskiin normilenkkaria puolta pienemmän kilometrimäärän jälkeen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti