Tarinoita 38-vuotiaan 400m ja 800m ennätyksiä metsästävän juoksun harrastajan harjoittelusta ja kilpailuista.

perjantai 18. heinäkuuta 2014

Johdanto

Tervetuloa seuraamaan blogiani! Tarkoituksena on keskittyä kirjoittamaan puolivakavasta pika- ja keskimatkojen (400m-800m) harjoittelusta aikuisiällä (30+ vuotta), ensisijaisesti omien, mutta myös seurakavereiden ja muiden samaan viiteryhmään kuuluvien kokemusten kautta. Varsinaista jatkuvasti päivitettävää harjoituspäiväkirjaa tästä blogista ei todennäköisesti tule muodostumaan, vaan tulen kertomaan avainharjoituksista, kilpailuista ja ennen kaikkea tuntemuksista miten harjoittelu on onnistunut.

Taustatietona itsestäni voin kertoa, että olen kohta 37-vuotias mies, joka harrasti yleisurheilua junnusarjoissa noin 19-vuotiaaksi asti. Silloin tuli juostua kaikenlaisia matkoja aidat mukaan lukien ja hypättyä pituutta, korkeutta ja kolmiloikkaa. Tulokset jäivät kuitenkin varsinkin iän karttuessa melko vaatimattomiksi, joten yleisurheilu korvaantuu punttiharrastuksella lukion loppuvaiheessa. Rautoja tulikin kolisteltua melko aktiivisesti seuraavat vuodet ja varsinkin maastaveto, kyykky ja pystypunnerrus sujuivat omaan painoon nähden ihan mukavasti. 30-vuotispäivillä tuli sitten luvattua yhdelle työkaverille että lähden hänen mukaansa lenkille ja niin se juoksukärpänen sitten pääsi taas puremaan.

Uuden juoksu-uran viides lenkki olikin sitten jo varttimaratoni (10,55km) Vantaalla lokakuussa 2007 ja tuohon meni silloin aikaa reilut 55 minuuttia. Tuolloin tuulipuvussa juossut lähes 80-kiloinen kaveri oli hieman erinäköinen kuin tämä nyt tarinaa kirjoittava seitsemän vuotta vanhempi mies. Juoksukärpänen oli kuitenkin puraissut ja pikkuhiljaa mielessä alkoi siintää pidemmät matkat.

Vuonna 2008 lenkkeily oli jo melko säännöllistä ja vuoden aikana kilsoja kertyi noin 700. Samana vuonna tuli juostua pari puolimaratonia (21,1km), joista nopeampi vei aikaa noin 1h52min. Seuraavan vuoden tavoitteeksi muodostui juosta kokonainen maratoni (42,2km) ja tämä toteutuikin Turussa kesäkuussa 2009. Aikaa ensimmäisellä yrityksellä tuhraantui 4h45min ja viimeiset kilometrit olivat aivan kauheat etureisien kramppaillessa ja juoksun muuttuessa hitaaksi kävelyksi. Vuonna 2008 mentiin kuitenkin jo yli tuhannen lenkkikilometrin kun mittariin kertyi matkaa noin 1100km.

Vuoteen 2010 lähdettiin tavoitteena viedä maratonennätys uudelle tuntiluvulle eli alle neljään tuntiin. Lenkkimäärät lisääntyivät ja viikoittaiseen ohjelmaan tuli mukaan neljäs lenkki. Kilometrien karttuessa myös vauhti parani ja toukokuussa puolimaraton taittui ajassa 1h40min ja kokonainen maraton kesäkuussa Forssassa itselle yllättävän kovassa ajassa 3h42min. Kuriositeettina mainittakoon että maratonin keskimääräistä kilometrivauhtia kovempaa olin juossut kilpailuita lukuun ottamatta vain pari kertaa missään treenissä edeltävän vuoden aikana. Osoittaa siis että pelkällä rauhallisten kilometrien keräilylläkin voi maraton aikaansa parantaa kun liikutaan näissä keskinkertaisissa harrastelijatuloksissa. Vuonna 2010 tuli juostua myös 5000m omana testijuoksuna (radalla) vähän alle 20 minuuttiin ja osallistuttua ensimmäiseen 50km ultrakisaan lokakuussa Tampereella. Juoksukilometrejä vuoden aikana kertyi tähän mennessä kovimmat määrät eli noin 1800km.

Vuoden 2011 päätavoite olikin sitten taas astetta kovempi - 100km ultran juokseminen. Alkuvuosi tuli tehtyä itselle todella kovia määriä eli yli 200km treenikuukausia sekä 31km + 28km yhdistelmiä joka kolmas viikonloppu. Tämän seurauksena oli jonkinasteista jumitusta joten välietappina ollut (alimittaiseksi osoittautunut) maratoni Forssassa kulki käytännössä samaa vauhtia kuin edellisenä kesänä. Pienellä treenin keventämisellä juoksu alkoi kuitenkin taas sujua ja kesän aikana tuli osallistuttua myös 15 vuoden tauon jälkeen pariin lyhyeen ratajuoksuun. Niissä 100m meni aikaan 13,99, 400m aikaan 1.02,20 ja 800m aikaan 2.26,2. Elokuussa oli sitten vuorossa kauden päätavoite eli 100km juoksu Helsingin Paloheinässä. Juoksu itsessään oli varsin hieno ja opettavainen kokemus ja maaliin päästiin ajassa 11h43min, mutta juoksun jälkeiset kaksi kuukautta, joiden aikana en pystynyt juoksemaan kuin muutaman hassun kilometrin, saivat aikaan päätöksen että ultrajuoksut saivat olla mun osalta tässä. Tulevina vuosina keskityttäisiin lyhyille ratamatkoille, joihin olinkin jo kesän aikana ehtinyt tutustua uudelleen. Kokonaisuutena hieman kaksijakoinen vuosi, jonka aikana juoksua kertyi yhteensä noin 1700km.

Vuoteen 2012 lähdettiin siis ratamatkat, etupäässä 400m ja 800m, mielessä. Kilometrimäärät olivat edellistä kahta vuotta vähäisempiä, mutta mukaan tuli kovia 100-400m vetoja. Harjoittelu sujui mukavasti ja jo kesäkuussa 400m:llä tuli vihdoin alitettua minuutin aikaraja, joka oli junnuvuosina ollut tekemätön temppu. Tulokset paranivat vielä myöhemmin kesällä niin että kauden päätteeksi 400m ennätys oli 58,99 ja 800m:kin oli kulkenut 2.17,68 eli vain viiden sadasosan päähän 18-vuotiaana juostusta ennätyksestä. Syyskuussa tuli vielä hölkättyä läpi Nuuksion polkumaratoni ettei jokavuotinen maratonputki päässyt katkeamaan. Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut vuosi, jonka aikana juoksua kertyi yhteensä noin 1350km.

Vuoden 2013 päätavoite oli juosta myös 800m junnuvuosien ennätystä nopeammin. Harjoittelu etenkin vetojen osalta oli entistä suunnitelmallisempaa ja uusi ennätys 2.16,16 syntyikin jo ensimmäisessä kilpailussa toukokuun lopussa. Ennätys parani vielä kahteen otteeseen päätyen kauden päätteeksi lukemiin 2.14,70. Toinen suuri onnistuminen kesän aikana oli 13 sekunnin alitus 100m:llä ajalla 12,95. Tämä jäi vain reilut 0,3 sekuntia 17 vuotta aikaisemmin juostusta ennätyksestä, joten ihan hirveästi ikä ei näyttänyt vauhtia vielä vieneen. 400m juoksuja kauden aikana tuli vain yksi joka vei aikaa 59,40 eli ei aivan ennätykseen, mutta taas kerran alle minuutin. Vuoden alussa olin siirtynyt myös Leppävaaran Sisusta Helsingin Kisa-Veikkoihin ja pääsinkin mukaan koviin viestijoukkueisiin veteraanien (30+ vuotta) sm-viesteissä. Hopeamitaleita tuli niin hallista kuin ulkoradaltakin. Viestijuoksuissa tuntui myös pystyvänsä antamaan itsestään vieläkin enemmän kun ei juossut vain itsensä vaan koko joukkueen edestä. Tulipa vuoden alussa saatua hallista myös oma ensimmäinen sm-mitali, hopeaa M35-sarjan 800m:llä. Osallistujia ei tosin ollut kuin kaksi, mutta ei anneta sen häiritä. Kauden päätteeksi tuli juostua vielä maratoni Vantaalla lokakuussa, lopun reisiongelmien takia keskinkertaisesti aikaan 3h47min. Joka tapauksessa hyvä vuosi, josta jäi hyvä maku. Juoksukilometrejä kertyi taas aavistuksen enemmän eli yhteensä reilut 1500km.

Tässä lyhyt historiikki omasta juoksu-urasta, kirjoittelen jossain vaiheessa tarkemmin edellisten vuosien treeniohjelmista.

Ratajuoksujen tuloksia voi käydä katsomassa tämän linkin takaa Tilastopajasta.
Treeneistä tarkempaa tietoa löytyy sivun yläreunassa olevien harjoituspäiväkirjalinkkien takaa.

Tässäpä kaikki tällä kertaa, palaillaan ja juoksemisen iloa kaikille!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti