Tarinoita 38-vuotiaan 400m ja 800m ennätyksiä metsästävän juoksun harrastajan harjoittelusta ja kilpailuista.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Vain yksi suunta

SAUL:n SM-kilpailut tulivat ja menivät ihan mukavasti vajaat kaksi viikkoa sitten. Päämatkalta eli lauantaina juostulta 800 metriltä tuloksena oli aika 2.17,53 eli reilun neljän sekunnin parannus kauden parhaaseen. Sunnuntain ensimmäinen startti 1500 metriä tuotti ensimmäisen ulkoratojen mitalini eli pronssia, koska ainoastaan kolme juoksijaa uskaltautui lähtöviivalle. Aika 4.59,72 jäi reilun sekunnin kolmen vuoden takaisesta ennätyksestä. Sunnuntain toinen startti 400 metriä meni sitten väsyneillä jaloilla hieman heikommin ajan ollessa varsin vaatimaton 1.01,52.

Juoksuna 800 metriä oli sen hetkiseen kuntotasoon nähden erittäin onnistunut. Sade- ja raekuuron kasteltua radan jouduin tosin taas laittamaan jalkaan lenkkareiden sijaan piikkarit, mikä näkyi ja tuntui viimeisen 200 metrin kankeutena, mutta muuten juoksu meni hyvin. Ensimmäinen kierros vei noin 67 sekuntia joten toinen kierroskaan ei ollut kuin kolmisen sekuntia hitaampi. Loppusuoralla kävin kuudennesta sijasta vielä tiukkaa kirikamppailua, mutta koko matkan peesissä juossut kaverini pääsi valitettavasti ohi aivan kalkkiviivoilla.

Sunnuntain 1500 metriä olikin sitten yksinäistä puurtamista kun erän muut juoksijat olivat minua selvästi kovempia. Tarkoituksena oli lähteä hakemaan 4.55 alittavaa aikaa, mutta toisen ja kolmannen kierroksen löysäily (kierrokset 1.23) vei mahdollisuuden tähän. Viimeisen kierroksen alkaessa kentän kellossa oli lukemat 3.44 joten tajusin että viiden minuutin alitus olisi hyvällä kirikierroksella edelleen mahdollinen ja sainkin nostettua vauhdin aivan uudelle tasolle kierroksen mennessä noin 8 sekuntia edellisiä nopeammin. Viimeisessä lajissa 400 metrillä elättelin toiveita minuutin alituksesta, mutta heti ensimmäisen 100 metrin jälkeen oli selvää, että parhaat menut oli viety jaloista eikä aika tulisi olemaan kummoinen. Tuo juoksu oli tasaisen hidas alusta loppuun.

Onnistuneen 800 metrin jälkeen aloin heti seuraavalla viikolla toteuttaa uutta treeniohjelmaa kohti elokuun alun kisoja. Yhdistelin omia kokemuksia ja useista kirjoista (mm. The Science of Running, Daniels' Running Formula, Build Your Running Body) luettuja ajatuksia ja esimerkkiohjelmia ja päädyin malliin jossa viikossa on kaksi kehittävää harjoitusta - ensimmäinen kehittää vauhti- tai maksimikestävyyttä ja toinen on lajinomainen nopeuskestävyysharjoitus. Pyrin käyttämään vaihtelevia harjoituksia ja varmistamaan että kaikki harjoitukset ovat kovia, mutta myös tehtävissä olevia. Lepopäiviä ohjelmassa on viikossa kaksi ja muut päivät ovat joka palauttavia tai kevyttä pk-treeniä joiden kanssa juoksua tulee viikossa noin 40 kilometriä. Nyt kun takana on kolme kehittävää harjoitusta, tuntemukset ovat erittäin hyvät, treenit ovat onnistuneet suunnitelman mukaisesti ja tuntuma on ollut että harjoitusvaste on erittäin hyvä. Tästä kohti elokuun kisoja onkin siis vain yksi suunta eli kaikkien aikojen kisakunto!

Ensimmäinen ulkoratojen kisoista saamani SM-mitali, 1500m pronssi.